… med morgondimma, vackra färger på träden, fotboll, motionsorientering och hyresförhandlingar.
När detta skrivs i mitten av oktober vet vi att förhandlingsdelegationerna för hyresgästerna i Stockholmshem och Familjebostäder gjort upp med bolagen om en hyreshöjning på 4,69 % i snitt 2025 (samma som Svenska Bostäder) och 3,5 % i snitt 2026.
Nu återstår förhandlingarna med privatvärdarna, framför allt Stockholms Fastighetsägarförening, som var ovanligt tidiga med förhandlingsframställan, redan i början av juli, för ca 60 000 lägenheter i Stockholm, med krav på 15 % hyreshöjning. För en gångs skull kan man hålla med fastighetsekonomiprofessorn Hans Lind, som enligt TT tycker att budet är ”larvigt”.
Den uppenbara avsikten från Fastighetsägarna är att utnyttja den nya rätten att efter tre månaders förhandling och strandning gå till Hyresnämnden och få en ”dom” av en skiljeman. Detta prövade man förra året och fick en ”dom” på 5,8 %. Nu hoppas man nog på mycket högre höjning för många fler lägenheter. Vi hoppas att det verkar avkylande att hyrorna i allmännyttan och i vissa privata är klara på lägre belopp.
Vi har ju inte tigit still inför Fastighetsägarnas agerande. Vi har kunnat skriva på en namninsamling mot ”Orimliga hyror” med hittills över 10 000 namnunderskrifter: /http://www.hyresgastforeningen.se/regioner/stockholm/aktuellt/skriv-under-for-rimliga-hyror/
Hyresgästdagen 7 oktober delades det ut flygblad på många ställen, bl.a. fyra T-banestationer på Södermalm, vid Södra station och i Barnängen. Dessutom har det affischerats mot orimliga hyror i många hus i innerstan.
Hållbar renovering vinner gehör mer och mer t.ex. i kv. Väktaren där Familjebostäder, trots hovrättsdom som låter dem göra totalrenovering, har lyssnat på hyresgästerna och givit ett alternativ som bevarar köken. Vi hoppas bolaget gör så också i kv. Draget, som snart ska upp i hovrätten. Och att också hyrorna blir socialt hållbara. Det kanske underlättar att Familjebostäder just byter direktör!?¨
Detta är det sista numret av anrika Hyrespressen som skickas ut på papper till alla medlemmar. Men papperstidningen försvinner inte. Den fortsätter komma med posten till dem som anmäler att de vill ha den så. För mig, som var med när den första Hyrespressen Södermalm kom ut ”officiellt” 1978 är det en epok, också för att den kommit ut hela tiden ända sen dess, ibland med 6 nummer om året, ibland med 3. Jag önskar tidningen fortsatta 50 fina år.
Kampen fortsätter!