Internet via fibernät har blivit dyrt. Så måste det inte vara. I bostadsrätt är det mycket billigare liksom för vissa hyresgäster i privathus.
På 1990-talet byggde Stockholms stad ett stadsnät med fiber till alla fastigheter, som anses vara ett av världens största. Från fastighetsgränsen till lägenheterna har nästan alla fastighetsägare byggt ett husnät.
I allmännyttan skapades i början på 2000-talet ett system där olika aktörer fick erbjuda hyresgästerna olika kvalitéer och olika tillval. När detta gjordes var tron att detta skulle leda till valfrihet, konkurrens och låga priser.
Så har det inte blivit. Tvärtom. Det är vanligt att hyresgäster idag betalar 500 kronor eller mer i månaden för internetuppkoppling och TV.
De flesta bostadsrättsföreningar gör på ett annat sätt. De upphandlar en bra nätuppkoppling och ett TV-utbud till alla bostäder, med tillvalsmöjligheter. Till en kostnad på 100 – 200 kronor per månad.
Även många privatvärdar erbjuder billigare nät som resultat av ett avtal med Hyresgästföreningen.
Varför erbjuder allmännyttan ett så dåligt system? Jo, de tjänar pengar på att erbjuda aktörer att vara med och skinna hyresgästerna genom att de leverantörer de rekommenderar ger ”kick-back” till bolagen. Detta borde upphöra genast.
På Hyresgästföreningen är man medveten om problemet, men har inte fått ändan ur vagnen för att förändra situationen. Nu när det fått uppmärksamhet genom artiklar i Dagens Nyheter kommer man inte ifrån att ta tag i det.
Det bästa vore att staden skapade ett eget bolag för att erbjuda alla boende god fiberanslutning till självkostnadspris. Stokab som äger fibernätet i staden är ett kommunalt bolag. Det så kallade Comhemnätet med koaxialkabel, som idag ägs av Tele2, byggdes ursprungligen av Televerket och de kommunala bostadsbolagen, men såldes dessvärre i någon av utförsäljningsvågorna.
Ragnar von Malmborg och Yngve Sundblad