3 apr 2025

Månad: mars 2025

Hyresgästföreningens förhandlare tycker att årets förhandlingar har gått bättre än tidigare, 58% av landets hyreshöjningar är avklarade. Höjningarna är på väg ner och ser man på hela riket kan det stämma. Höjningarna ligger på 4-6% generellt.

Men när det gäller Stockholmsregionen ser det illa ut. Fastighetsägarföreningen och andra privata fastighetsägare står fast vid sina yrkanden på femton procent. Förhandlingar är strandade och skiljeman tillsatt.

Fastighetsägarna har tidigare hävdat att inflationen och räntehöjningarna har ökat deras kostnader men nu i år när räntor och inflation sjunker begär man högre hyreshöjningar än någonsin. Men vi har fyra fastighetsägare Viktoriahem, Wallenstam, Balder och Heimstaden som har förhandlat med Hyresgästföreningen och inte ingår i Fastighetsägarföreningen, Där hamnar hyreshöjningen på 3-5 %. Förhoppningen är att den höjningen blir tongivande för resten av fastigheterna.

I maj 2024 fick vi som är medlemmar i den Privata delegationen (som förhandlar om hyrorna för privata fastigheter) veta att Fastighetsägarföreningen ska komma med ett bud om 2025 års hyreshöjning redan till sommaren, trots att hyresförhandlingarna för 2024 inte var helt klara och kostnader som underlag för förhandling inte fanns.

5 juli kom en förhandlingsframställan med höjningskrav på 15,4 %. Det kunde Hyresgästföreningen förstås inte gå med på. Det var redan från början tydligt att Fastighetsägarna tänkte utnyttja den nya lagliga rätten att efter 3 månaders förhandling och strandning gå till hyresnämnden och få ett beslut av en skiljeman.

Det blev tre meningslösa förhandlingstillfällen och efter tre månader strandade Fastighetsägarna och begärde medling av skiljeman. Därefter tog det sex veckor för Hyresnämnden att utse skiljemannen. För Stockholms stad blev det Johan Rosén. Han kunde ge besked tidigast den 6 december fick vi veta. Medlingen skulle kunna pågå in i februari.

Eftersom ett stort antal fastigheter i Stockholmsregionen är strandade så har medlingen dragit ut ännu mer på tiden. Parterna är fortsatt oense och beslut av skiljemannen sägs ska vara klart senast den 5 mars.

Att Hyresgästföreningen inte skulle acceptera den stora höjningen visste Fastighetsföreningen när de lade sitt bud. Fastighetsägarföreningen saknar respekt för förhandlingssystemet. De hade inte för avsikt att komma överens. Förra året satt de av tiden utan att visa på en vilja att förhandla. Sedan gick de till skiljeman för beslut. Och i år upprepar de samma beteende.

Fastighetsägarföreningen har hela tiden förhalat, dragit ut på tiden och inte svarat. De har arbetat hårt för att stora hyresvärdar som tidigare förhandlat direkt mot Hyresgästföreningen istället förhandlar via Fastighetsägarföreningen. Mindre hyresvärdar har varit utsatta för en hård press att gå med och förhandla via föreningen.

Vad vill Fastighetsägarföreningen uppnå? De har ju ändå skrivit under Trepartsöverenskommelsen som säger att det ska ske förhandlingar mellan Fastighetsägarföreningen, Hyresgästföreningen och privatvärdarna och att dessa ska vara snabbare.

Nu får vi ändå retroaktiva hyror. Det har aldrig tagit så lång tid att förhandla. Hyresgäster får nu betala extra hyror i 2-3 månader vilket blir svårt för många. Och många fastighetsägare ifrågasätter hur deras förening har agerat.

 

Agneta Liljesköld, medlem i förhandlingsdelegationen mot Fastighetsägarföreningen

Därför att det är viktigt och därför att jag har möjlighet. Nu i slutet på januari har vi varit där elva gånger, stått med banderoller och delat ut flygblad.

Krig och flyktingar som ingenstans har att ta vägen. Stormakter som hotar och slåss om resurser och land. Enorma rikedomar samlade hos några få som styr ekonomin och världen. Och för oss andra, hot mot demokratin, inflation, lågkonjunktur, höga boendekostnader, minskade reallöner, arbetslöshet, trångboddhet och segregation. Inga lösningar i sikte, ökat missnöje som eldar på populismen. Klimatmålen som blir allt svårare att nå.

Vad gör man i sådana tider?

Ett svar är att glida med strömmen, hoppas att den egna familjen klarar sig och att några starka män löser problemen. Satsa på dig själv och hoppas att du blir rik nog att flyta ovanpå.

Du kan också som Kristofer Ahlström föreslår i DN 24 januari hitta din egen frihet i litteraturen och omfamna eskapismen. Läsa berättelser om gott och ont, hopp och förtvivlan, i fantasy eller i andra galaxer eller ägna dig åt något varmt och välkomnande som stickning. Enligt honom behöver verkligheten med dess fasor drömmare som kan uppfinna något bättre.

Drömmar är en sak, men för att förändra verkligheten krävs kunskap och motstånd. Du kan bestämma dig för att göra något på riktigt om än i det lilla och även om det känns tröstlöst. Bestäm vad som är viktigt och var du kan göra nytta där du står.

Själv är jag övertygad om att rätten till en bostad måste lyftas fram som en grundbult för samhället och demokratin. Ett välfärdssamhälle måste ta ansvar för bostadspolitiken, lika mycket som för skola, vård, omsorg och nationell säkerhet. Utan goda bostäder till rimliga kostnader inget fungerande samhälle och det kan vi se i dag.

Istället för fantasy (som jag också gillar) har jag försökt förstå hur vi hamnat där vi är och hur verkligheten ser ut. Jag har följt diskussioner i media, läst rapporter, utredningar och böcker. Nu senast av Andreas Cervenka och Elinor Odeberg, som beskriver hur politikens frisläppande av det vinstmaximerande fastighetskapitalet har drivit fram en bostadskris över hela världen med inflation och ojämlikhet som följd.

I Hyresgästföreningen lär vi oss. Det vi lär oss försöker vi sprida genom tidningen Hyrespressen. Men också genom det bostadspolitiska programmet för Stockholms stad 2023, som nu har fått en bilaga med uppdatering för 2024. Vi hoppas att bilagan ska vara publicerad på regionens hemsida tillsammans med programmet när detta nummer av Hyrespressen kommer ut. Men det skrivna ordet räcker inte.

Genom att stå på Mynttorget varje tisdag gör vi oss synliga både för politiker och allmänhet. Vi står i kyla och regn och visar att vi är levande människor, villiga att offra tid och kraft på att argumentera för det vi tror på.

Jag hoppas vi får sällskap av fler daglediga på Mynttorget men jag är också övertygad om att det kommer att bli en mängd andra manifestationer och aktiveter fram till valet 2026 på tider som ger alla möjlighet att delta. Vi kommer att lyckas bäst när idéerna väcks underifrån av enskilda medlemmar, i lokala hyresgästföreningar och i föreningarna. Vi har medlemmar i föreningen Brännkyrka/Hägersten att tacka för initiativet till manifestationen vid Mynttorget.

Jag hoppas också att den digitala Hyrespressen ska bli en bra hjälp för att sprida idéer och erfarenhet. Rapportera gärna till redaktionen om olika bostadspolitiska aktiviteter i regionen. Bostadspolitiken är inte förbehållen innerstadsföreningarna.

Som pensionär kan jag delta i aktiviteter på dagtid.

Tänk om vi kunde få tillbaka alla bostäder som gått förlorade på grund av rivning, kontorisering, utförsäljning av hyresrätter till bostadsrätter, hotellisering. Då kunde många fler ha ett tryggt och gott hem idag. Vi skulle bli starkare, ha en bättre stad med en god boendemiljö och bostäder till den arbetskraft som behövs. Vi måste fortsätta att värna om den goda väl fungerande hyresrätten, som de flesta anser ska finnas, och för flertalet är det bästa sättet att bo.

Hyresrätten är inte en historisk kvarleva på utdöende. Den är inte bara bra för fattiglappar eller de opraktiska som inte vill underhålla bostaden på sin obetalda fritid. Här kan vi verkligen tala om ”hushållsnära tjänster”. Det ligger i tiden att hyra istället för att äga. Att hyra blir mer och mer intressant för fler med tanke på miljö och resurser. Den digitala utvecklingen har gjort det enkelt och bekvämt att hyra. Delningstjänster utvecklas. Vi låter proffs tillhandahålla tjänster när det blir mer komplicerat, kräver kunskaper och när vår tid inte räcker till. Att köpa mer eller mindre färdig mat, att låta förare köra oss, att låna, hyra eller leasa, att kunna ta en elsparkcykel på gatan, det är en ny bekväm, tidsbesparande livsstil istället för att köpa, underhålla och förvara prylar.

Nya hot mot hyresrätten dyker upp

Försummat underhåll, dålig upprustning, lyxrenovering till höga hyror. Trakasserier mot hyresgäster och hyresgäster som blir utköpta. Tomställning av lägenheter, fastighetsägarnas egensatta hyror. Försämrad miljö med förtätning av den redan alltför tätt bebyggda staden. Krav på höga inkomster för att få hyra. Höga tomträttsavgälder, oligopol på byggmarknaden och höga kostnader i nyproduktionen. Stort vinstintresse med spekulation i bostäder av bland annat riskkapitalister, även från andra länder. Svartmarknad, rivningskontrakt, tredjehandsuthyrningar ….

Slagen mot hyresrätten verkar aldrig ta slut. Hot mot förhandlingsrätten, besittningsrätten och bruksvärdeshyrorna.Tvist om jämförelsehyror och oenighet om vad som är godtagbar standard. Mer eller mindre bra förslag till hyressättningen såsom jämförelsehyror, syste-matiserad hyressättning, Stockholms-hyror, Trepartsöverenskommelser …

Vad är nästa hot som lurar bakom knuten, är du beredd att ta fajten?

Vi undrar om Stockholms stad frångått sin fina policy att staden ska upplevas som öar på vatten, med en bebyggelse som trappar ner i höjden mot vattnet. Samt att staden ska vara blandad med arbetsplatser och bostäder, som gör den trygg och till för alla, där kommunikationerna räcker till liksom ytorna mellan husen. Nu planeras tvärtom ett ”Manhattan” med höga hus och mest kontor i City. Det blir en osund miljö för alla och många långa, arbetsresor för fler.

Det senaste förslaget till förtätning är ett mycket högt hus vid den södra delen av brofästet till Klarabergsviadukten på Norrmalms sida.

Ska vi godkänna detta för att få med att planen också innehåller att det byggs några meter gångväg utmed kajen till Klara sjö?

Det planerade huset behöver maka på sig lite så att även en separat cykelbana samt träd och grönska längs vägen kan anläggas, för luften och miljöns skull. Speciellt då man planerar arbets- och serveringslokaler mot kajen.

Beatrice Eriksson förtroendevald remissansvarig

i Hyresgästföreningen Norrmalm