
Hyresgästföreningens förhandlare tycker att årets förhandlingar har gått bättre än tidigare, 58% av landets hyreshöjningar är avklarade. Höjningarna är på väg ner och ser man på hela riket kan det stämma. Höjningarna ligger på 4-6% generellt.
Men när det gäller Stockholmsregionen ser det illa ut. Fastighetsägarföreningen och andra privata fastighetsägare står fast vid sina yrkanden på femton procent. Förhandlingar är strandade och skiljeman tillsatt.
Fastighetsägarna har tidigare hävdat att inflationen och räntehöjningarna har ökat deras kostnader men nu i år när räntor och inflation sjunker begär man högre hyreshöjningar än någonsin. Men vi har fyra fastighetsägare Viktoriahem, Wallenstam, Balder och Heimstaden som har förhandlat med Hyresgästföreningen och inte ingår i Fastighetsägarföreningen, Där hamnar hyreshöjningen på 3-5 %. Förhoppningen är att den höjningen blir tongivande för resten av fastigheterna.
I maj 2024 fick vi som är medlemmar i den Privata delegationen (som förhandlar om hyrorna för privata fastigheter) veta att Fastighetsägarföreningen ska komma med ett bud om 2025 års hyreshöjning redan till sommaren, trots att hyresförhandlingarna för 2024 inte var helt klara och kostnader som underlag för förhandling inte fanns.
5 juli kom en förhandlingsframställan med höjningskrav på 15,4 %. Det kunde Hyresgästföreningen förstås inte gå med på. Det var redan från början tydligt att Fastighetsägarna tänkte utnyttja den nya lagliga rätten att efter 3 månaders förhandling och strandning gå till hyresnämnden och få ett beslut av en skiljeman.
Det blev tre meningslösa förhandlingstillfällen och efter tre månader strandade Fastighetsägarna och begärde medling av skiljeman. Därefter tog det sex veckor för Hyresnämnden att utse skiljemannen. För Stockholms stad blev det Johan Rosén. Han kunde ge besked tidigast den 6 december fick vi veta. Medlingen skulle kunna pågå in i februari.
Eftersom ett stort antal fastigheter i Stockholmsregionen är strandade så har medlingen dragit ut ännu mer på tiden. Parterna är fortsatt oense och beslut av skiljemannen sägs ska vara klart senast den 5 mars.
Att Hyresgästföreningen inte skulle acceptera den stora höjningen visste Fastighetsföreningen när de lade sitt bud. Fastighetsägarföreningen saknar respekt för förhandlingssystemet. De hade inte för avsikt att komma överens. Förra året satt de av tiden utan att visa på en vilja att förhandla. Sedan gick de till skiljeman för beslut. Och i år upprepar de samma beteende.
Fastighetsägarföreningen har hela tiden förhalat, dragit ut på tiden och inte svarat. De har arbetat hårt för att stora hyresvärdar som tidigare förhandlat direkt mot Hyresgästföreningen istället förhandlar via Fastighetsägarföreningen. Mindre hyresvärdar har varit utsatta för en hård press att gå med och förhandla via föreningen.
Vad vill Fastighetsägarföreningen uppnå? De har ju ändå skrivit under Trepartsöverenskommelsen som säger att det ska ske förhandlingar mellan Fastighetsägarföreningen, Hyresgästföreningen och privatvärdarna och att dessa ska vara snabbare.
Nu får vi ändå retroaktiva hyror. Det har aldrig tagit så lång tid att förhandla. Hyresgäster får nu betala extra hyror i 2-3 månader vilket blir svårt för många. Och många fastighetsägare ifrågasätter hur deras förening har agerat.
Agneta Liljesköld, medlem i förhandlingsdelegationen mot Fastighetsägarföreningen